Зошто FoodSHare?

Отпадот од храна се јавува низ целиот систем на храна, почнувајќи од фармата, бербата, преработката, транспортот, до големопродажбата, малопродажбата и потрошувачите. Зголеменото внимание на медиумите во последните години, за еколошките и економските трошоци, гладот и зачувувањето на ресурсите поврзани со отпадот од храна ја зголемиja јавната свест за загубата на храна. Оваa состојба ги забрза јавните и приватните напори за подобро искористување на достапните резерви на безбедна и хранлива храна што инаку би завршиле како отпад.

Пренасочување на вишокот храна за да се обезбедат оброци за луѓето кои имаат потреба

Спречувањето да се фрла храна е општествено важно кога зачуваната храна се пренасочува кон оние кои имаат потреба од храна.

Поедноставна, поефикасна, порентабилна деловна активност

Прераспределбата на вишокот храна има големо економско влијание бидејќи значително ги намалува трошоците за фрлање на храна и ја зголемува ефикасноста.

Борба против отпадот од храна значи борба против климатските промени

Намалувањето на отпадот од храна е еколошки важно бидејќи храната останува надвор од депониите и ги ублажува емисиите на гасови.

Дајте ѝ уште една шанса на храната: бидете дел од решението

Со FoodSHare оневозможуваме вишок храна со добар квалитет да заврши во отпад. Ако откриете дека имате вишок храна што сè уште може да се конзумира, размислете да ја прераспределите на луѓето на кои им е потребна помош. Ако вашата организација работи со маргинални групи кои немаат сигурен пристап до храна, тогаш пријавете се за собирање на храна.
Трговци на мало, земјоделци, преработувачи
Дали имате вишок храна која ќе биде фрлена?

Ние работиме со компании во рамки на синџирот на снабдување - од земјоделци до супермаркети, големи брендови до мали независни производители.

Социјални групи, добротворни организации, невладини организации
Ја поддржуваме заедницата со неопходна понуда на храна

Ако сте добротворна организација или социјална група што поддржува луѓе кои имаат потреба од помош, пријавете се на нашата платформа за пристап до вишок храна со добар квалитет, достапна во ваша близина - бесплатно.

Ние и Вие
Можете да помогнете на различни начини! Волонтирајте со нас!

Сакате да помогнете во собирање на вишок храна за добри причини? Доколку можете да соберете и доставувате храна или да ја проширите информацијата, контактирајте не!

FoodSHare во бројки

kg
Донирана храна
kg
Спречена емисија на CO2

Регистрирани донатори на платформата

Регистрирани приматели на платформата

Регистрирани волонтери на платформата

Брзо, лесно и едноставно

Потребни сте и на вашата заедница! Заинтересирани сте? Вклучете се! Платформата FoodSHare е иницијатива во рамките на проектот Плутос и ќе биде активна во две балкански земји, Србија и Северна Македонија.

Што можам да споделам на FoodSHare? Може да ја споделите целата лесно расиплива храна / замрзната храна (вклучувајќи млечни производи, рибa и месо, свеж сок) што е пред истекување на рокот на употреба, сè додека е погодна за конзумирање; целата храна што не се расипува ако е во рамките на рокот на употреба.